- Home
- artikelen
- ROB’er uitgelicht: Cees Jansen.
Organisatie
ROB’er uitgelicht: Cees Jansen.
Geplaatst op
16-02-2021
In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Cees Jansen, lid van onze Werkgroep West-Brabant.
“Ik heb een hekel aan hard roepen, maar niets doen”, aldus Cees. “Juist als lid van de werkgroep kan ik van betekenis zijn voor het Brabantse openbaar vervoer.”
Voldoening door een goed luisterend oor
Cees: “Het openbaar vervoer is belangrijk voor de gehele maatschappij. Dit moet dan ook op rolletjes lopen.” Hij vindt dat hij bij Reizigersoverleg Brabant op het juiste adres is om daar aan bij te dragen. “Meepraten is belangrijk, maar als er niemand luistert, is dat vervelend. Maar de mensen bij Reizigersoverleg Brabant luisteren juist erg goed en gaan met de tips aan de slag. Er komt een oplossing daar waar mogelijk. Een telefoontje of mailtje is daarvoor soms al voldoende. En dan heb ik voldoening van mijn werk!”
Voelsprieten
Voor het inzicht in de belangen van reizigers met Bravo, zet Reizigersoverleg Brabant continu haar voelsprieten uit. Bijvoorbeeld via de leden in de werkgroep waar ook Cees lid van is. “Het is belangrijk om daarvoor zelf goed rond te kijken”, aldus Cees. “Maar ook door veel met andere reizigers te praten. Bijvoorbeeld met mijn kleinkinderen. Zij reizen ook veel met de bus en brengen daar telkens nieuws over mee.”
Van kleine kernen…
Cees hoort ook veel via de raads- en commissievergaderingen van zijn gemeente waar hij regelmatig bij aanschuift. In het bijzonder herinnert hij zich nog een vergadering in 2013 in een klein cafeetje in Calfven, een gehucht in Ossendrecht. Cees: “Het was een spannende avond. Bekend werd dat de bus niet meer langs Calfven zou rijden. Het reizigersaanbod was te klein, iets wat toch ook wel begrijpelijk was.”
Maar ook de iets grotere kleine kernen hebben de aandacht van Cees. “Kleine kernen zoals Huijbergen en Wouwse Plantage mogen niet verdwijnen. Met goed openbaar vervoer kan dat voorkomen worden”, aldus Cees. “In bijvoorbeeld mijn dorp Hoogerheide zijn de busverbindingen al verbeterd, al mag ik niet roepen dat dit alleen door ons komt.”
… tot communicatie
De werkgroep richt zich ook op de communicatie over het vervoer van Bravo. Cees: “Ik ben altijd bijzonder alert op de communicatie over de omleidingen van de bus tijdens de vele wielerwedstrijden bij ons. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat ook de gemeente Woensdrecht die omleidingen op haar informatiepagina meldt.”
Samen de schouders eronder
“Als iedereen zijn schouders eronder zet, kan er veel gebeuren”, zo concludeert Cees. Hiermee doelt hij op de huidige penibele situatie waarin het openbaar vervoer verkeert vanwege de coronacrisis. “Het is voor iedereen duidelijk dat er nu een slechte instap is in de bus. Petje af voor de vervoerders dat ze dan toch blijven rijden, met name tijdens de avondklok. Hoe klein het aantal reizigers dan ook, die inzet maakt dat deze reizigers toch hun noodzakelijke reis kunnen afleggen.”
“Ik begrijp ook wel dat het overal blijven aanbieden van openbaar vervoer in de toekomst moeilijk zal zijn. Des te belangrijker is de rol die reizigers daarbinnen zelf op kunnen pakken. Het blijven meedenken, zodat er naar hen geluisterd kan worden.”
Reacties